En Güvenli Uygulama Hangisi? Whatsapp mı Signal mi ?
8 şubatta yürürlüğe gireceği duyurulan Whatsapp’ın gizlilik
ilkesi hakkında haddinden fazla spekülasyon yapılmakta. Büyük tartışmalarda
mesajlarımızın dinlendiği , başkalarıyla paylaşılacağı, bilgilerimizin
satılacağı gibi haklı veya haksız yorumlar söz konusu. Whatsapp hakkında yapılan haberler ne kadar
doğru ? whatsapp’ı silelimmi . whatsapp ne kadar dürüst ve güvenilir veya
alternatif uygulamalar arasında En Güvenli Uygulama Hangisi Whatsapp mı Signal mi? yoksa Telegram veya Bip mi ?
Whatsapp ın Sahibi Kimdir?
Whatsapp’ı kuran kişinin kim olduğuna ve ilginç hikayesine bakmak lazım çünkü bu konu hakkında birçok ipucu bulabileceğiz. Whatsapp ın Sahibi Kimdir? Facebook 2014 yılında whatsapp uygulamasını daha önce Yahoo'da çalışan Jan Koum ve Brian Acton isimli kuruculardan 19 milyar dolar karşılığında satın aldı. İlginç olan ise Brian Acton Whatsapp kurmadan önce Facebook’a iş başvurusunda bulunmuş ama kabul edilmemiş. Oda whatsapp’ı kurmuş bide üstüne ürünü geliştirmek için Facebook’a işe girmiş Mark Zuckerberg’a çalım atarcasasına… geçmişine baktığımızda ise bu ortaklıkda Brian Acton kullanıcı verilerinin facebook’la birleştirlmemesi için baya çaba sarfetmiş . ve durmadan ülkemizdeki bu güncel sorun olan gizlilik ilkesi için mark’a uzun süre direnmiş. bu sorunlar giderek yükselince Brian 2017’de Whatsapp ve Facebook’dan istifa edip bambaşka bir işe girişmiş.
Bu istifaya ise 2016 yılının yaz aylarında Whatsapp her ne kadar mesajları şifrelemeye ve bunuda açık açık ilan edip güven vermeye başlasada ; bir anda kullanıcı bilgilerini ve telefon numaralarını Facebook la paylaşmaya başladı. Bugünlerde olduğu gibi o zamanda dünya çapında konuşmaya başlanınca açıklama yapıldı ve bunun teknik olarak olarak imkansız olduğunu savundu ama Avrupa birliği işin ucunu bırakmadı ve 110 milyon euro ceza verdi. O zamandan beridir Whatsapp Avrupa için farklı diğer ülkeler için farklı standartlar uygulamakda . Facebook ise 19 milyar dolara aldığı Whatsapp dan kar elde etmenin bir yolunu aramakta.
Whatsapp Gizlilik İlkesi Nedir?
Whatsapp‘ın sadece Avrupa birliği ülkeleri dışındaki ülkelere zorladığı bu Whatsapp Gizlilik İlkesi Nedir? Mayıs ayına kadar ertelendiği duyuruldu. Ülkemizde ise geri adım attırdık diye yorumlandı . gönderdiğimiz mesajların her ne kadar uçtan uca şifrelendiği söylensede şifrelenen kısım data; yani sorun burda işte mesajlarımızın gizliliğinde sorun yok. Fakat pek gündem edilmesede metadata konusu gözardı edilmekte . metadata paylaşımı ve diğer şirketlere bilgi aktarımı ise 2016’dan bu yana uygulanmakta zaten. Ve açıkça paylaşıldığıda yazılmış zaten.
Data ve Metadata Nedir?
Sadece birine mesaj gönderip aldığımızda değil , internet ortamında yaptığımız bütün dijital işlemlerle data üretmenin yanısıra farkına varmadan metadata üretiyoruz aslında. Örneğin birisine mesaj yazacağız, açarız bilgisayarı ve klavyeden yazmaya başlarız işte burdaki içerik datadır. Fakat çoğu kişinin farketmediği şey siz bunları yazarken kullandığınız uygulama farklı bilgileride kaydediyor olması, yazdığımız tüm belgeler, çektiğimiz tüm fotoğraflar dijital olan herşey metadata’ya çevriliyor. Kişisel bilgilerimizin güvenliği teknolojiden daha eski bir konu ne whatsapp’la başladı nede onunla bitecek.
Gönderdiğimiz ve aldığımız mesajları şifreleniyor olabilir . fakat gönderici ve alıcının konumu ve kimliği gibi pek çok metadata bilgisi yani aktivite kayıtları takip edilip kullanıcı profilleri oluşturuluyor. Yani kimin kime ne veya nasıl mesaj gönderdiğini bilinmiyor uctan uca şifreleme sayesinde burda sorun yok ama her ne kadar içeriği bilmesede kimlerle irtibatta olacağımızı alışveriş önceliklerimizi , kişisel ihtiyaçlarımızı algılayarak bunları diğer sayfalarda reklam olarak önümüze getiriyor. Metadata yani aktivite kayıtları bilgi toplamak için değerli aslında mesajlarımızdan, ve fotoğraflardan daha değerli olan bilgi. Yinede artık insan hakları kadar değerli olan dijital haklarımızı ne kadar biliyoruz ve ne kadar sahip çıkıyoruz.
Whatsapp'ı silelimmi?
Peki ne yapmamız lazım ; kararın ertelendiği söyleniyor. Whatsapp'ı silelimmi? silersek yerine ne kullanmalıyız? Telegram , Bip ve Signal gibi uygulamalar tavsiye edilmekte ama kulakdan duyma bilgiler yerine konuya daha derin yaklaşıp hepsini incelememiz lazım. 12 farklı haberleşme özeliklerini resimlerle inceleyelim isterseniz.
Bu tabloya bakarak herkes kendi ilkelerine göre seçtiği uygulamaları kullanabilir. Fakat tabloda Signal uygulaması en göze çarpan uygulama olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca Signal kar amacı olmayan bir vakıf olarak kurulmuş ve açık kaynak kodlu, varlığını ise yapılan bağışlarla sürdürmekte. En büyük bağışı ise çok ilginçdir, Whatsapp kurucularından Brian Acton yapmış durumda. Ayrıca kurulumunda ve geliştirilmesinde whatsapp’daki istifasından sonra aktif bir rol üstlenmiş. Tabi hangi uygulamayı seçerseniz seçin kendinizi tek bir yönteme emanet etmeyin.